Genomineerd (3). Herman en Joke Tieman stoppen na 47 jaar. “Het is mooi geweest”.

Oudejaarsdag 2024 zal een einde van een tijdperk betekenen. Dan sluiten Herman en Joke Tieman voor de laatste keer de deuren van hun kantoor-/boekwinkel. Na 47 jaar de zaak bestierd te hebben gaan Herman (67) en Joke (65) genieten van het pensioen. Maar niet voordat ze als genomineerde kans maken op de titel ‘Ondernemer van het Jaar’.

We gaan terug naar 30 maart 1977. Onder zijn eigen naam ‘Herman’ gaat de winkel aan de Grotestraat 101 voor de eerste keer open. Voor Herman is het een turbulente periode. Dat heeft alles te maken met een verschrikkelijk ongeluk vier jaar eerder. “Tijdens de motorcross in Markelo werd ik als 16-jarige toeschouwer aangereden door een deelnemer. Ik kan me niets van die klap herinneren.” De gevolgen zijn desastreus: een been moet zelfs geamputeerd worden na een medische miskleun.

Wat volgt is een jarenlang juridisch getouwtrek. Pas na tien jaar krijgt Herman financiële genoegdoening. “Mede daardoor heb ik het pand kunnen kopen waar we de huidige winkel konden openen. Ik mocht altijd al graag lezen, zeker na mijn ongeluk, en dacht: waarom begin ik geen boekwinkel? Na anderhalf jaar werden we onderdeel van Bruna en zes jaar geleden zijn we aangesloten bij The Readshop”, vertelt Herman.

Samen met echtgenote Joke ziet Herman de tijdgeest langzaam veranderen. “Zeker na corona is het er niet leuker op geworden. Het gebeurt steeds vaker dat mensen even rondkijken en dan zonder iets te zeggen weer weggaan. Daar kan ik met de kop niet bij, dat onpersoonlijke.”

“Natuurlijk, internet en mobiele telefonie veranderden de wereld, maar qua producten is er niet eens zo heel veranderd. Een kantoor/boekhandel blijft een kantoor/boekhandel met veel artikelen die we eigenlijk al 47 jaar verkopen. Ik vind het wel jammer dat veel mooie gebouwen zijn verdwenen, het oude gemeentehuis op het Schild bijvoorbeeld. Ik heb veel winkeliers zien komen en gaan. Ik denk zelfs dat Joke en ik de langstzittende winkeliers zijn in het Goorse centrum.”

Het pand van Herman en Joke staat inmiddels te koop. “Ik hoop op een mooie bestemming, maar ik denk niet dat er weer een boekhandel in komt. Wie wil er tegenwoordig nog zes dagen per week werken en 60,70 uur maken?”

De verkiezing op donderdag 28 maart bij Kippenvel Evenementen bijwonen? Meld je dan hier aan!

Scroll naar boven