De genomineerden (3): de groei en vernieuwing van Mercom

Het is een fijne toevalligheid: precies tien jaar nadat Mercom al eens werd gekozen tot ‘Onderneming van het Jaar’ is het Goorse bedrijf weer door Goor Collectief genomineerd voor die prestigieuze titel.

“D’r is nogal wat veranderd in die tien jaar”, lacht eigenaar Hans Harmsel (foto). “Met Mercom zijn we verder gegroeid en daarnaast zijn we begonnen met Tholin bouwproducten en Robuust bouwstoffen. Veel mensen weten dat niet. Dat is binnen een paar jaar toch wel een serieuze business geworden. We hebben in korte tijd een groot marktaandeel in Nederland veroverd. We zitten in de top. Robuust levert hout- en plaatmateriaal’ voor dak en wanden, Tholin is een bedrijf in gevelbekleding. Het zijn aparte bedrijven maar het combineert natuurlijk prachtig met Mercom. Mercom doet bijvoorbeeld het transport en de opslag.”

Schaap met de vijf poten

Tien jaar geleden werd Mercom bij het winnen van de titel omschreven als ‘het schaap met de vijf poten’. We kennen allemaal de vrachtwagens voor transport maar bij Mercom kun je ook terecht voor op- en overslag, containers, grond- straat- en sloopwerken en sierbestrating. “En daar is met Tholin en Robuust dus een hele stevige zesde poot bijgekomen”, vertelt Harmsel.

Dagelijks rijden zo’n veertig vrachtwagens over de wegen in heel Europa en telt Mercom zo’n negentig werknemers. “Voor de eerste verkiezing in 2012 waren we echt mega gegroeid, dat is nu een stabiele groei geworden.Wij zetten volledig in op kwaliteit en niet op omzet. Zo was het vorig jaar erg druk, maar konden wij niet voldoende gekwalificeerde mensen erbij krijgen. Toen hebben we heel bewust afscheid van een paar klanten genomen. De kwaliteit moet gewaarborgd blijven, bij ons staat dat bovenaan.”

Groei en vernieuwing

In het juryrapport van Goor Collectief wordt de jarenlange groei en vernieuwing bij Mercom geroemd. Net als het vermogen om nieuwe kansen te zien en daar op in te springen. Harmsel: “Altijd mooi natuurlijk als je genomineerd wordt. Maar wij zijn het al een keer geweest, dit keer gun ik het een ander. De Jumbo heeft natuurlijk een prachtige supermarkt neergezet en ET Phone Home profileert zich uitstekend. Van de Wereldwinkel sta ik wat verder af. Ik heb grote bewondering voor Eco Green Twente en Hans Brunnekreef. Hij is uit de put gekropen en heeft de handschoen met veel succes opgepakt.”

Scroll naar boven