De genomineerden (2): de Wereldwinkel, sociale pijler in het centrum

Al sinds 1988 is de Wereldwinkel gevestigd in het Goorse centrum en daarmee één van de langstzittende winkels in de Grotestraat. Al die tijd zorgen vrijwilligers voor de verkoop van produkten ‘met respect voor mens en milieu’. Ze verdienen 34 jaar na de oprichting eindelijk de Goor Collectief-nominatie voor ‘Onderneming van het Jaar’.

Het juryrapport vindt de Wereldwinkel dan ook hét voorbeeldvan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en een sociale pijler in het centrum. Voorzitter van de Wereldwinkel Goor is sinds vier jaar Theo Deegens (77). “Er zit inderdaad een behoorlijk stuk historie in. We waren in 1988 in staat om het pand aan de Grotestraat 68 aan te kopen en dat is nu natuurlijk een goede zet gebleken.”

Erkenning en stimulans

Anno 2022 wordt de Wereldwinkel overeind gehouden door 24 vrijwilligers. Deegens: “Twintig daarvan, allemaal vrouwen trouwens, runnen de winkel. Eén vrijwilligster regelt de inkoop via de landelijke vereniging. Zij gaat naar Culemborg om de produkten in te kopen. Voor die vrijwilligers is de nominatie voor “Onderneming van het jaar’ natuurlijk een schitterende erkenning en stimulans om door te gaan. En het is natuurlijk goed voor de naamsbekendheid. Hopelijk levert het ons nieuwe vrijwilligers op, die kunnen we wel gebruiken.”

Cadeauwinkel

De produkten van de Wereldwinkel Goor kenmerken zich door Fair Trade. Commercie en idealen gaan hand in hand, zoals het op de website www.wereldwinkelgoor.nl wordt omschreven. Er worden authentieke produkten verkocht die gemaakt zijn in ontwikkelingslanden. De makers kunnen rekenen op een eerlijke vergoeding
waarmee ze een menswaardig bestaan kunen opbouwen. Denk bijvoorbeeld aan Mexicaanse koffieboeren, Balinese houtsnijders en Thaise keramisten. Deegens:
“Aanvankelijk verkochten we vooral koffie, thee en chocola. Dat doen we nog steeds, maar in de loop der jaren zijn we meer en meer een cadeauwinkel geworden waar je hele leuke dingetjes kunt kopen.”

Trendverschuiving

Er wordt nog altijd winst gedraaid, maar Deegens ziet de laatste tien jaar wel een trendverschuiving. “We zijn een beetje slachtoffer geworden van ons eigen succes. Ook in de supermarkten vind je steeds meer en vaker Fair Trade-produkten. Op zich natuurlijk een uitstekende ontwikkeling, maar wij kunnen dat wel merken in onze omzet.”

Op 19 mei wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens het traditionele aspergediner. De andere genomineerden zijn: Eco Green Twente,, Mercom , supermarkt Jumbo en ET Phonehome.

Scroll naar boven