Goor Collectief en het maatschappelijke verhaal achter een tafeltennistafel

Het is zo’n voorbeeld van Goor Collectief-puzzelstukjes die perfect in elkaar vallen. In de tuin van het Goorse gezinshuis Knuzz staat een tafeltennistafel met een prachtig maatschappelijk verhaal. Met speeltoestellenfabrikant Yalp en HP Metaal als belangrijkste auteurs.

Voor velen niet bekend, maar het zit echt in hartje centrum Goor: gezinshuis Knuzz. In de Grotestraat wonen José en Emiel Arkink met hun eigen twee kinderen en daarnaast nog eens zes (!) jongeren die niet meer in hun eigen huiselijke omgeving terecht kunnen. “Het is geen pleegzorg”, benadrukt José. “Wij zijn een kleinschalige woonvorm die een professionele opvoeding aanbiedt, 24 uur per dag, zeven dagen in de week.”

Unieke tafeltennistafel

In de ruime tuin springen zo’n tien puppy’s (ras: Australische labradoodle) vrolijk in de rondte.  Blikvanger in die tuin is een  opmerkelijke tafeltennistafel. Het balletje moet over een stalen ‘net’ met de tekst ‘Sprong naar de toekomst’. Hier komt Yalp in beeld, uiteraard bekend van de speeltoestellen. Accountmanager Marc van den Burg legt uit. “Eén van onze klanten is de Stichting van het Kind. Zij zochten een handzaam, betaalbaar en praktisch speeltoestel voor buitenactiviteiten. Zo kwamen we op een tafeltennistafel. Maar dat moest dan wel een unieke tafel zijn.”

‘Wybertje’

Van den Burg benadert Kevin Hofmeijer van HP Metaal om mee te denken over het idee. Ze kennen elkaar van bijeenkomsten met  Goor Collectief. Hofmeijer: “Het ontwerpbudget was nul, dus ik heb het vooral in de avonduren bedacht. Het wybertje zorgt ervoor dat dit ontwerp opvalt.” Het wybertje? Marc van den Burg lacht schamper. “Je kent het snoepje toch wel? Wybertjes.” En het feloranje bord aan de zijkant van de tafel heeft inderdaad die specifieke vierkante vorm van de lekkere klassieke keelpastille.

Maatschappelijke succesformule

Stichting van het Kind kiest voor het ontwerp van Yalp en HP Metaal. Inmiddels zijn al meer dan zeventig tafeltennistafels door de stichting gefinancierd en in heel Nederland geplaatst. Van den Burg (Yalp) benadert in overleg met SvhK ook gezinshuis Knuzz, dat uiteraard meteen toehapt. “Wij zijn er echt superblij mee”, zegt José. “Het is niet alleen een tafeltennistafel. Het is ook een soort van ‘chillplek’ geworden waar iedereen gezellig omheen hangt.”

Je kunt dus spreken van een maatschappelijke succesformule. Natuurlijk zijn Hofmeijer en Van den Burg blij dat het gezamenlijke project landelijk aanslaat, maar er is veel meer. Van den Burg: “ Mijn klanten bij Yalp zitten eigenlijk allemaal in de recreatiesector. Stichting van het Kind valt daar als enige buiten. Het heeft mijn referentiekader verbreed. Dit had niet als oorsprong om geld te verdienen, maar om iets van maatschappelijke waarde neer te zetten. Als dat lukt, is waardering de mooiste beloning.”

Goor Collectief maakt deel uit van de Economische Werkgroep Hof van Twente. Bij deze werkgroep zijn ondernemersverenigingen uit de hele Hof van Twente aangesloten en er wordt nauw samengewerkt met de gemeente.  Doel is het stimuleren van de economie aan de hand van diverse speerpunten, onder meer maatschappelijke betrokkenheid .

Scroll naar boven