Het is maar een getal, maar wel een veelzeggend getal: per dag verlaten zo’n 400 beugels en andere gebitscorrigerende producten het pand van Ortho-flex richting praktijken in het hele land. Nog geen half jaar geleden werd een forse verbouwing/uitbreiding van het pand aan de Nijverheidsweg afgerond. De groei en innovaties leverden Ortho-flex een nominatie op voor de titel ‘Ondernemer van het Jaar 2024’.
Trots vertellen vader Arnold Janse (67), zoon Jeroen (34) en dochter Kimberley (36) over de nieuwste ontwikkelingen binnen Ortho-flex. In een rood verlichte kamer wordt veel werk gedaan door zes hypermoderne 3D-printers, die eruit zien als grote restaurantovens. “Dat heeft een enorme vlucht genomen de laatste jaren”, vertelt vader Arnold. In een andere kamer ‘priegelen’ tandtechnici met ijzerdraadjes. “Ook het handwerk schuwen we niet.”
Via advertentie naar Goor
Het is 1984 als Arnold vanuit Culemborg neerstrijkt in Goor. “Mijn vader had een groot bedrijf in de tandtechniek met zo’n 110 medewerkers. Ik kon daar mede de leiding krijgen, maar dat was mij veel te omvangrijk en ik ging op zoek naar ‘iets’ in het oosten. Via een krantenadvertentie belandde ik in Goor, in het pand waar nu Landhuisliving zit.”
Na tien jaar verhuist Ortho-flex van het voormalig TSB-terrein naar de huidige locatie. De groei zet gestaag door. Nu werken er bijna veertig mensen dagelijks aan diverse orthodontische producten zoals beugels, aligners etc. Daarmee is Ortho-flex een van de grootste spelers op dat gebied in Nederland.
Kinderopvang en CIOS
Dochter Kimberley heeft aanvankelijk geen oren naar de orthodontie en kiest voor de kinderopvang. Toch belandt ze als noodoplossing bij Ortho-flex. “Mijn tante werd ziek en de vraag was of ik een haar een paar uurtjes kon vervangen. Die paar uurtjes zijn uiteindelijk een fulltime baan geworden. Ik doe alles, behalve het maken van de beugels”, lacht Kimberley, die verantwoordelijk is voor het klantcontact, administratie en personeelsbeleid.
Zoon Jeroen kiest ook eerst voor een andere richting. “Ik heb nog een tijdje de sportopleiding CIOS gevolgd en daarna bij Westenbrink Installaties gewerkt. Tot ik een bericht zag van de open dag van de opleiding tandtechniek in Nieuwegein. Die heb ik vijf jaar gevolgd en afgemaakt waarna ik in Hengelo terechtkwam en vooral kunstgebitten maakte. Vijf jaar geleden heb ik de switch naar de orthodontie en Ortho-flex gemaakt.”
Denken in oplossingen
Vader, zoon en dochter noemen de flexibiliteit en klantgerichtheid als voornaam ijkpunt binnen het bedrijf. “Natuurlijk moeten de beugels van uitstekende kwaliteit zijn, maar dat kunnen er meer. Onze kracht is dat we nagenoeg altijd bereikbaar zijn en denken in oplossingen. Gaat er ergens iets mis, dan gaan we niet soebatten over wie wat waar fout gedaan heeft. Het moet zo snel mogelijk opgelost worden”.
Achter de balie worden de beugels en andere attributen verzendklaar gemaakt. Die worden ’s nachts door heel Nederland bezorgd. “Elke keer weer een operatie“, vertelt Kimberley. “Want als de verkeerde beugel op de verkeerde plaats terechtkomt, of te laat, dan kan de dagplanning van een orthodontiepraktijk flink in de soep lopen.”
Tekst: Teksterij Schabbink
