Henrike Maat van IQ-coaches heeft als grootste uitdaging een betere wereld voor mensen met autisme. Ze is lid geworden van Goor Collectief om bij werkgevers en werknemers meer bewustzijn te kweken voor autisme.
Henrike werkte vijftien jaar als beeldend docent op de Waerdenborch en maakte na een gedegen opleiding de overstap naar IQ-coaches. “Ik heb door mijn kinderen en als docent in het voortgezet onderwijs veel ervaring opgedaan met autisme. IQ-coaches is een landelijke organisatie waarvoor ik werk op franchisebasis. We werken volgens de zogeheten PILLAR=methode. PILLAR staat voor Presentie, Interactie, Levenscoaching, Luisteren, Actie en Rust. Ik coach mijn cliënten zodat ze meer overzicht krijgen en daardoor beter functioneren.”
Contact met werkgevers
Bij autisme denk je in eerste instantie gauw aan de begeleiding van kinderen, maar dat is niet waar Henrike zich specifiek op richt. “Ik ben lid geworden van Goor Collectief om juist in contact te komen met werkgevers en werknemers. Hoe ga je als werkgever om met autisme? Een voorbeeld: als werkgever besluit je om de werkplek opnieuw in te richten. Dat kan voor iemand met autisme hele grote gevolgen hebben. Die komt ineens in een heel ander kantoor en kan daardoor zomaar overprikkeld raken. Dat kan hele grote gevolgen hebben. En dat terwijl die werkgever het goed bedoelt. Het is dus zaak om autisme bij je personeel tijdig te signaleren om dit soort vervelende situaties te voorkomen. Ik wil daar graag voorlichting over geven.”
Vastlopen
Ook voor werknemers kan de PILLAR-methode heel waardevol zijn. Zeker omdat op het begrip autisme vaak een taboe rust. Henrike “Het kan zijn dat iemand helemaal vastloopt en zelfs in de ziektewet belandt. Dan is het fijn als er een klankbord is met specifieke kennis en ervaring op het gebied van autisme. Mensen met autisme zijn vaak heel goed in hun werk. Het is toch eeuwig zonde dat zij door onbegrip of gebrekkige kennis van autisme op een zijspoor belanden?”
Voor meer informatie: https://www.iqcoaches.nl/coach/henrike-maat-goor