Uniek project om stroomcapaciteit te waarborgen: ‘Goor vol energie!’

Het zal je gebeuren. Bouw je een nieuw pand op een Goors bedrijventerrein of wil je uitbreiding, kun je geen aansluiting op het energienetwerk krijgen door te weinig capaciteit! Het is een probleem dat ook Goor zal raken. Goor Collectief heeft het voortouw genomen om die zorgen in een vroegtijdig stadium het hoofd te bieden onder het motto ‘Goor vol energie’!

Martijn Schlepers (foto) van het gelijknamige installatiebedrijf is door Goor Collectief gevraagd om een werkgroep te leiden die samen met de gemeente en de provincie een innovatief project van de grond wil krijgen. “Daarmee lopen we voorop in Nederland” vertelt Schlepers. “Het uiteindelijke doel is een verdeelstation waar alle bedrijven op Zenkeldamshoek en Spechthorst profijt van kunnen hebben.”

Toegang tot meters

Maar voordat het zover is, moet er nog heel wat gebeuren. Bedrijven warm maken voor dit project bijvoorbeeld. “Zo’n twintig bedrijven hebben al serieuze interesse getoond”, vertelt Schlepers. “Het enige dat wij vragen is toegang tot de energiemeters om het verbruik uit te lezen. Die zullen anoniem worden gebruikt om te kijken waar de pieken en dalen liggen. Ook kan bekeken worden of elektriciteit beter verdeeld kan worden. Stel: bedrijf A heeft de volledige capaciteit van zijn aansluitingen niet of nauwelijks nodig, dan zou bedrijf B daarvan iets over kunnen nemen. Dan kan heel gedetailleerd, dus per dag of zelfs per uur.”

De provincie en de gemeente zijn bereid mee te investeren in dit project, maar ook van Goorse bedrijven wordt een bijdrage gevraagd. Van bedrijven met een aansluiting 3×25 ampère is dat  500 euro, 3×80 1000 euro en grootverbruikers 2500 euro. Hoe meer bedrijven er meedoen, hoe hoger de bijdrage wordt van de provincie en de gemeente. Bij geen doorgang wordt dat geld teruggestort.

Voordeel

Schlepers: “Als dit initiatief slaagt, krijgen de partijen die nu meedoen straks veel voordeel. Wel een aansluiting bijvoorbeeld. Of veel goedkopere tarieven doordat er onderling elektriciteit wordt uitgewisseld. Haak daarom snel aan, zou ik zeggen!”

Wil je meedoen of meer info: mail dan naar Martijn Schlepers: martijn@schlepers-it.nl

Scroll naar boven